...na slovíčko (po sieti) s pesničkárkou Soňou Horňákovou...

02.01.2014 00:40

Cez web si mailovali Ernest Murín & Soňa Horňáková, cop. August/September 2006, /článok pre  časopis HUDBA; október 2006/

 

EM: Aké boli Tvoje  muzikantské začiatky?

SH: Začínala som nebadane. Ani  som si  vtedy neuvedomila, že   vlastne začínam:-)) A teraz mám pocit, že "kruh sa uzatvára", lebo akosi  nebadane sa opäť vraciam k začiatkom a objavujem zvuky, tóny, harmónie  ... a  všetky tie podstatné "maličkosti"  hudby...,, jej  chuť, farby a tajomstvá tak isto, ako  kedysi vo svojich štyroch rokoch,  keď ma toto všetko prvýkrát stretlo a očarilo. Teraz už viem, že  to vôbec nemusel byť  začiatok, ale iba pokračovanie jednej veľkej LÁSKY, ktorá trvá.

EM: Hmm, veľmi zaujímavé...v minulosti ešte chvíľku zostaneme. Ako to bolo s Tvojím prvým hudobným nástrojom, ak nepočítam hlas? Ktorý z inštrumentov Ťa očaril, keď si vstupovala do hudobného sveta?

SH: Prvý hudobný nástroj mi daroval  môj starý otec - detské plechové husličky. Neskôr som dostala mandolínu, no, a v 15-tich rokoch prišla moja veľká láska, GITARA.

EM:  Patríš medzi  hudobných samoukov?

SH: Som samouk a snažím sa  na gitaru hrať  tak, aby sme si  rozumeli. Za tie roky "spolužitia" si dôverujeme  a vieme, že by sme sa  mohli  "rozprávať" o čomkoľvek.  Ale ona mi  prezradí len toľko, koľko dokážem  uniesť. Viac nie. Je veľmi ohľaduplná a  trpezlivá:-)).

EM:  Spomínaš si na svoje prvé vystúpenie pred publikom? Hrala si sama, resp. Ti spoločnosť robila práve Tvoja "drevená láska" ?

SH:   Moje úplne prvé vystúpenie ! :- ) ? =  Dom kultúry v Dunajskej Strede (v meste, v ktorom som vyrastala a začínala rozvíjať svoje hudobné aktivity. Mesto, ktoré dodnes milujem, kde žije moja najbližšia rodina, moji priatelia a moje spomienky z detstva). Bola to súťaž/populárna pieseň v podaní žiakov základných škôl. Miestna bigbeatová skupina nacvičila všetky súťažné pesničky. Ja som  spievala pieseň "Biely Anjel" od Pavla Hammela & Prúdy, (a to som vtedy ani netušila, že cca 14 rokov budem mať vlastnú pesničku "Biely pavúk". "Bieleho anjela" som spievala ako o dušu, ale nevyhrala som:-))) (iba ak presvedčenie, že presne toto je to, čo ma naozaj baví !                   (Gitaru som  vtedy  ešte nevlastnila, až rok po tomto "incidente":-))))) Bol to krásny a silný impulz! Môj prvý krok do neznáma...

EM:  Kde  si čerpala a kde dodnes čerpáš inšpiráciu pre svoje pesničky? Chodievala si, resp. chodievaš aj na "stretnutia s tichom" a stretávaš tam svoju múzu/múzy? " 

SH: Jasné, lenže múzy si chodia vtedy ,keď ony chcú. Naopak to vôbec nefunguje (aspoň nie v mojom prípade). Ale mám také podozrenie, že múzy v našej hlave skladujú mnohé  postrehy a zážitky  aj bez toho aby sme o tom vedeli. Potom s nimi v pravý čas vyrukujú. Sú vždy v pohotovosti "zbierať za nás peľ z kvetov", a  keď máme v sebe to  správne "zariadenie", môžeme ho spracovávať. Tak je to s múzami!:-)

 

EM: Údajne  ťa hneď v začiatkoch výrazne  "zasiahla" a ovplyvnila kanadská  pesničkárka Joni Mitchell... ?

SH: Joni Mitchell je jedinečná a neopakovateľná. Je to typ umelkyne, o ktorej nemá zmysel hovoriť, ak ste ju nikdy  nepočuli. A ak áno, a  počúvali ste ju pozorne s otvoreným srdcom, potom vám už nikto nemusí nič vysvetľovať. Stane sa vašou súčasťou. To sa prihodilo aj mne. 

EM:  Venuješ sa aj redaktorskej a  moderátorskej práci na pôde rozhlasu...ako  si sa k nej dostala a ako sa  Ti darí skĺbiť túto prácu s hraním a  spievaním?

SH: Bola  to náhoda! Aj keď  si  myslím, že  podvedome som  tušila túto cestu. Ako deti sme  sa  často  hrávali  na  "veci v obchode".  Ja som vždy  bola  rádio (smiech)!  Keď  ma zapli, spustila som  pesničky  z aktuálnej hitparády Radio  Luxemburg. Takže, dalo sa to čakať! Aj na škole (PdF  UK ) som moderovala v  IRŠ (internátne rozhlasové štúdio) a  vyberala hudbu. Moja práca zatiaľ s hraním a  spievaním  ladí. Dúfam, že to ešte nejaký čas vydrží.

 

EM: To dúfame viacerí...:-)) Urobme teraz skok po časovej osi  a prejdime teraz k muzičke , resp. pesničkám.  V roku  1983 si nahrala s Borisom  Sodomom skladbu "Mlčanie" pre festival Bratislavská  lýra. Nie som sám, kto  privítal  jej zaradenie na 2 CD-ko nazvané  "Piesne z nevydaných albumov" /vyd.  Millenium Rec. v  roku 2003/  plné Tvojich starších, prevažne rozhlasových nahrávok.  Mohla by si priblížiť  jej osud?

SH: Boris Sodoma & Jozef Augustín Štefánik, autorská dvojica skupiny Strom ponúkli do výberového kola festivalu "Bratislavská lýra ´83 " pieseň Mlčanie. Textár Jožko Štefánik si naivne (a my tiež) myslel, že mu na jeho tajné šifry v texte festivalová cenzúra nepríde. Ale prišla aj  to, čo tam nebolo. Pieseň sme síce nahrali, no na BL´83 nezaznela. Nahrávka bola zmazaná (štúdio Opus) a bolo "stopnuté " aj jej šírenie v médiách. Boris si ju prezieravo nahral  na súkromný štúdiový pás. Po dvadsiatich rokoch "mlčania" konečne pieseň "Mlčanie" dostala šancu prehovoriť na spomínanom 2CD. 

EM:  Na Tvojich albumoch hrajú spriaznené  muzikantské  duše vrátane Pavla Hammela, či členov kapelky Slide & Udu. Ako vznikla spolupráca  práve s nimi?

SH:  Spontánne, neplánovane a nečakane! Či to bol Paľo  Hammel alebo iní. Ale  Slide & Udu sú jednoznačne najbližšie  k mojej hudbe zo všetkých hudobníkov ,s  ktorými som doteraz spolupracovala. Som rada, že som práve s nimi (Maťo  Zajko - gitara, Ajdži Sabo – perkusie & bicie, Maťo  Gašpar - bas.git.) nahrala album: "Pozdrav z Teonatu"  /Slnko  Records, r. 2005/.

EM: Kto Ťa okrem spomínaných umelcov muzikantsky oslovuje? Chodíš ešte na "živé" koncerty svojich obľúbencov?

SH: Tých čo ma inšpirujú je, chvalabohu, ešte  stále dosť: Beth Orton, Sufjan Stevens, Pajo, Adem, Television Personalities, Smog, The Fiery Furnaces, The Britisch Sea Power, Emiliana Torriny, Pernice Brothers, Juana Molina, z našich rozhodne Živé Kvety, Longital, Slide & Udu, J.B.Kladivo, no a "pesničkárska klasika" Bob Dylan, Joni Mitchell, Neil Young, Donovan, Woody Guthrie ....a to som vymenovala len zlomok z toho, čo rada počúvam. Napr. Cesaria Evora je pre mňa pohladením, vždy keď som v koncoch, tak ako Saroyanove poviedky alebo Hesseho knihy. Skrátka, v mojom živote sú ľudia, ktorých nikdy nezakladám do poličky. A živé koncerty? Áno! Tam ide o všetko, ak je ozajstný !

 

EM:  Keď sme pri koncertoch - vystupuješ  aj ako sólistka alebo už len s kapelou?

Aj  ako sólistka, aj s kapelami aj ako trio, duo  a pod. Podľa toho o aký koncert ide a  čo by na ňom malo zaznieť. Pokiaľ  ide o malé kluby, hrávam sama. Ale nie je to  pravidlom. Som "samostatná  jednotka" a ešte stále nikomu nepatrím a nikto nepatrí  mne:)))Práve  tak mi to najviac vyhovuje(smiech)!...... a možno som z toho niekedy aj trochu smutná :(

EM: Čo  plánuješ v rámci muzikantských  projetkov do budúcna, ak to nemá byť prekvapenie?

S.H.: Všetko  sa ešte iba vyvíja. Je možné, že niečo zaujímavé objavím, a  možno to  bude zaujímavé len pre mňa... , ale ja sa na to „niečo“ už celkom teším :))

EM.: Ďakujem Ti krásne za reakcie a prajem  Ti len to *NAJ* nielen na poli hudobnom...