Ako ušiť pesničke šaty?.. “Kruh sa uzatvára ,vraciam sa späť k úplnej jednoduchosti.“ autor: Helena Dvořáková, Magazín PRAVDA /15. júl 2010/

02.01.2014 01:03

Ako ušiť  pesničke  šaty?..“.Kruh sa uzatvára ,vraciam sa späť k úplnej jednoduchosti.“(S.H.)

Pesničkárku Soňu Horňákovú zaujímajú tóny a zvuky - počúva ich i vytvára. Tie prvé, ktoré si uvedomila už ako malé dieťa k nej prichádzali v podobe ľudského hlasu. Malebné tóny plynúceho slova a snivá hudba sú prítomné aj v piesňach jej najnovšieho albumu ,SANTA BARBARA.

autor: Helena Dvořáková

 

Aký bol prvý zvuk, ktorý ste v živote začuli ako dieťa a zapamätali ste si ho? 

Ľudský hlas. Hlas mojich rodičov a príbuzných. Bývali sme vo viacgeneračnom dome spolu so starými rodičmi, tetou a jej rodinou. Bola som najmladšia  ,a tak som väčšinou musela  ísť spať trochu skôr ako ostatní. Zaspávala som pri rozhovoroch ,ktoré ku mne doliehali z vonka. Bola to príjemná, pokojná vrava o udalostiach toho dňa. Tie večerné rozhovory mi poskytovali  akýsi pocit bezpečia. Vnímala som ich ako  hudbu pri ktorej sa  dobré zaspáva.

 

Váš prvý album sa volal Soňa Horňáková. Páči sa vám aj zvuk vlastného mena?

Soňa Horňáková? Nerozmýšľala som nad tým, ale páči sa mi moje krstné meno. S ním som sa stotožnila. Je krátke a výstižné. Vraj  je  odvodené z gréckeho mena Sofia , čo znamená  Múdra, Osvietená .  Myslím, že s takýmto prívlastkom by sa každý  rád stotožnil .

 

Je siedmy album rovnako vzrušujúci ako prvý?

Každý album je  vzrušujúci  v čase keď sa rodí. Hlavne pre tých, čo ho tvoria.  Potom, po jeho dokončení, nezostáva tvorcom nič iné  iba  dúfať, že bude  vzrušujúci aj pre iných.

 

Vyvinul sa váš život tak, ako ste si ho vysnívali, alebo vás niečím prekvapil?

Myslím ,že kráčam po jednoznačne načrtnutej ceste. Odjakživa ma fascinovali hudobné nástroje . Vždy som  ich hľadala aj nachádzala. Skúmam,  čo všetko mi  ešte dovolia, kam ma pustia.    Hrám na gitare , vymýšľam pesničky, venujem sa hudbe už niekoľko desiatok rokov a viem, že tento proces objavovania  ďalších  a ďalších dimenzií hudby nikdy nekončí. A popri tom  si žijem svoj  obyčajný život  fanatického hudobníka, nepraktického romantika a rojka. Nič iného fakticky nerobím.

 

Vraj viete zahrať aj na strunovom krájači vajec. Čo chytíte do ruky, to ozvučíte?

 

To nie, ale  je pravda že   vždy ma  lákali zvuky a  čudesné tóny. Chcela som ich dostať aj z vecí ,ktoré sa na hudobné nástroje len  podobali  a  krájač  vajec na to doplatil. Donútila som ho ,ešte ako  dieťa, zahrať kratučkú  pesničku.

 

Uplatnili ste  to aj pri novom albume  Santa Barbara?

Nie, božechráň! Ten prastarý krájač  už nie! Ale v niečom  možno aj áno. Album SANTA BARBARA  je môj prvý štúdiový experiment z rôznymi zvukmi a hudobnými nástrojmi . Pesničky ,ktoré som pre túto platňu napísala ,som sa snažila zachytiť v podobe akú mali pri svojom vzniku. To znamená ,že všetky tie tajomné, magické aranžmány, ktoré prichádzajú s piesňami z odkiaľsi z vesmíru  ,a ktoré   počuje  len ich autor, som chcela zachovať v čo najvernejšej podobe, tak ako zneli v mojej hlave. Preto som si nahrala mnohé  hudobné nástroje sama, aj tie, na ktorých som dovtedy  nehrávala(elektrické gitary, basová gitara , perkusie ,klavír).Veľkou oporou pri realizácii novej platne mi boli   aj moji dlhoroční spolupracovníci a priatelia , špičkoví slovenskí hudobníci zo SLIDE & UDU (Maťo Zajko, Ajdži Sabo, Maťo Gašpar),Janka Krajčovičová (ex SH Band), Dano Salontay(Longital). Dôležitou postavou a  zároveň mojim druhým „Ja“, bol hudobník ,gitarista a spoluproducent ,Peter „PEDRO“ Granec, ktorý  album  SANTA BARBARA  aj celý nahral   a zmixoval. Samozrejme ,dali by sa tie piesne aranžovať aj pre sláčikový orchester, ale taká nadaná zasa nie som aby som si na to trúfla.

 

A... vaše nadanie nestačí?

Nie! Ja mám  talent na jednoduché pesničky. A keď  už sláčiky v aranžmánoch ,tak len veľmi opatrne,  aby neprehlušili dušu samotného songu.

 

Takže ste nikdy nesnívali, že budete skladateľkou aj pre veľké orchestre? Baví vás napríklad svet opery?

Veľmi ho obdivujem, ale naň som ešte nedozrela. Aby mohol človek  operu vnímal  s potešením a vedel  vychutnať každý  jej tón, tak na to musí naozaj dorásť. Mňa ešte stále baví   tá priamočiara  hudba, naturálna, surová i nežná  zároveň(Bob Dylan, Leonard Cohen, Joni Mitchell, Donovan, Joan Armatrading, Janis Joplin, Jimmi Hendrix a iní. Na ich pesničkách som vyrastala.  A v súčasnosti, ako hudobná redaktorka v  rozhlase  som opäť ponorená do podobnej hudby .Vo svojich reláciách prezentujem   novú  klubovú a  nezávislú   scénu,  talentovaných, mladých, avantgardných umelcov, ktorí  hrajú hodnotnú a zmysluplnú muziku. 

 

Akí ľudia počúvajú tú hudbu?

Je to špecifické publikum. Vnímaví , takí, ktorí sa vedia  občas zastaviť, stíšiť, počúvať, a pri tom sa aj niečo   o sebe  dozvedieť.

 

Václav Havel je tiež ctiteľ takejto muziky. Zaujímal sa aj o vašu tvorbu nejaký politik?

Neviem o tom, ale možno sa mi aj takáto nevídaná vec raz prihodí.

 

Vy sa v politike neangažujete?

Som príliš jednoduchý a hlavne lenivý človek na to, aby som mohla tak komplikovane existovať .Účinkovať v toľkých krkolomných hrách ,  kombinovať a kľučkovať , uhýbať priamym  otázkam aj pohľadom. Nedokázala by som to ,ani za svet! Aj keď, kto vie či tie moje pesničky sa  nejakým spôsobom predsa len neangažujú ?... (žartujem).

 

Pomohla vám hudba napríklad pri koncertovaní spoznať Slovensko?

Áno! Je to úžasná krajina. A veľmi pestrá. Každý kraj má svoje špecifiká , ľudia z nich sú vždy akoby z jednej rodiny.  Ale Slovensko nie je jednoliata spoločnosť. Viac-menej nás aj tak určuje to, odkiaľ sme. Ja som doma na Žitnom Ostrove, odtiaľ pochádzam. Rozľahlá, úrodná nížina  popretkávaná ramenami malého  a veľkého Dunaja je môjmu srdcu najbližšia. 

 

Žijú tam ešte vaši? 

Narodila som sa  síce v Bratislave , chvíľu sme bývali  u starých rodičov v malej dedinke pri Šamoríne , no, neskôr  sme sa presťahovali do  Dunajskej Stredy  a   dodnes  tam býva moja  mamička aj dve sestry s rodinami. A tiež veľa spolužiakov a priateľov.  Je  to ešte stále  môj pevný bod, moje bezpečie aj zázemie . Tam som založila svoje prvé kapely,  napísala prvé pesničky a absolvovala prvé vystúpenia...

 

Povedali ste, že Žitný ostrov je váš pevný bod. Veď tam je to práve hektické....

Hektické je to iba pre tých, ktorí tam nežijú , a ktorí  nepoznajú tamojších ľudí , ich mentalitu a kultúru. Pre všetkých, ktorí sú ďaleko a nikdy  na Žitnom Ostrove neboli, je to zrejme  strašidlo, o ktorom  počuli   hrôzostrašné historky. Hektické  to bude vždy, keď niekto vplyvný“ zhora“, najlepšie z politických kruhov nejakej čudesnej nacio -strany  začne  víriť prach s jasným cieľom.. Ja som  vyrastala a žila  medzi  Maďarmi a mám len tie najlepšie skúsenosti. Sú to  milí, kultivovaní, pracovití a veľmi priateľskí ľudia .  Nemajú problémy so Slovákmi ,a ani   Slováci s nimi. Iste, možno sa  nájde zopár šialencov, ktorí nevychádzajú dobre s nikým, ani keby bývali sami na  cudzej planéte. Takému úkazu sa zrejme nevyhne žiaden národ .Sú to však vždy len umelo živené problémy, ktoré sa už celé stáročia rodia v hlavách  duševne chorých, nezodpovedných politikov.

 

Kde bývate teraz? 

V Bratislavskom paneláku v Karlovej Vsi  na najvyššom poschodí a je mi tam  celkom fajn. O pol štvrtej ráno ma  budí prvá električka . Keby to neurobila ,tak by  mi to, hádam, aj chýbalo. Na každej nahrávke, ktorú si doma zhotovím je počuť hrkotanie električky. Uvažujem ,že možno práve to je ten správny zvuk, ktorý ešte musím  zakomponovať  do svojich budúcich pesničiek. 

 

Kto je vám blízky v slovenskom umení?

Veľmi sa mi páči spisovateľ Rudo Sloboda, Dušan Dušek, Daniel Hevier, Ľubomír Feldek... Miroslav Válek  bol jeden z mojich prvých obľúbených poetov. Keď som mala sedemnásť rokov, zhudobnila som jeho báseň  Nite .Vždy  mi bola jeho poézia veľmi blízka a zostala ňou aj doteraz.

 

Zostal vám blízky aj po zmene situácie v spoločnosti? 

Zostal. Necítim voči niekomu nenávisť len preto, že  zakopne, alebo že okolnosti sú silnejšie ako on. Mne  Válkova poézia   dala veľmi veľa. Samozrejme, prišlo v jeho tvorbe aj obdobie, ktoré mi  nič nehovorilo ale i napriek tomu Miroslava Válka   považujem za jedného z našich najlepších básnikov . Dodnes  si rada čítam  jeho Štyri knihy nepokoja, Milovanie v husej koži, Zakázanú lásku .... sú  to úžasne silné a nadčasové básne.

 

Maliara ste nemenovali. Asi preto, lebo sama maľujete...  Neuznávate nikoho?

Moji slovenskí obľúbenci sú Rudolf Krivoš, Laluha, Maroš Komáček,  Jaro Jelenek, Benka, Hložník a ďalší. Uvedomujem si, že sú  to veľmi rozdielne štýly, ale mne sa i napriek tomu páčia všetci menovaní. A môj favorit zo svetových umelcov je Joan Miró.

 

Váš obraz je aj na obale nového albumu. Celkom by sa hodil do moderného interiéru. Predávate svoje obrazy?

To si netrúfam. Občas ich darujem blízkym. Moja sestra Klára ich má rada, ale ostatní z rodiny skôr len mávnu rukou .

 

Ktorí hudobníci mladšej generácie sú vám blízki?

Živé kvety. Aboslútne sa stotožňujem s  ich hudbou. Nedávno napísala Lucia Piussi  nádhernú pieseň“ Hranice“ k dokumentu  Fedora Gála o neonacistickom útoku na dom Rómov, v ktorom spalo dievčatko Natálka. To je krásna, silne emočná , pravdivá pieseň o krutosti sfanatizovaných ľudí.

 

Aj vy sama píšete texty, ktoré pripomínajú básne. Používate počítač?

Píšem klasicky, perom do zošita. Nápad musím hneď zaznamenať. Obyčajne  sa tie písmenká  a slová  so mnou začnú hrať. Žartujú, robia si  zo mňa blázna , niekedy sú vážne a zatiahnu ma do svojich zvláštnych svetov. Chvíľu spolu žijeme, spoznávame sa, rozmýšľame a nachádzame  rôzne súvislosti, a to je naozaj úžasné. Hudba aj slová sú fakticky živé bytosti ,ktoré s vami komunikujú. Pokiaľ ste dobrý vysielač a prijímač , rozumiete čo vám  zvestujú. Napokon príde  konkrétna a konečná podoba básne , ktorá vysloví  to ,čo  si predtým hlava iba abstraktne premietala. Sú to krásne ,farebné svety nehmatateľných živých tvorov(zvuky, tóny , slová )z ktorých  vznikne pesnička..Chvíľami sa to ale  môže aj vymknúť z rúk. Niekedy , som si už  úplne istá, že sa mi hudba aj slová poddali, že som ich skrotila a správne uchopila, ako aj svoju predstavu o nich, a zrazu sa všetko rozplynie   a ja viem, že som asi niečo s tej našej hry  zle pochopila...

 

Čo potom?

Idem do toho znova. Muzika mi prinesie obrazy, farby, chute, vône a ja sa to snažím popísať slovami. Znova sa pokúšam trafiť do tej nálady. Chcem ten pocit vyniesť von a nejakým spôsobom ho zaznamenať. Keby som bola ešte väčšia egoistka než som, tak by som sa  o to  vôbec nesnažila. Ja som to už predsa všetko  prežila, a možno v oveľa silnejšej podobe. Bola som už pri tom zblízka. Obrazne povedané, ponáram sa spätne do oceána svojej fantázie a snažím sa z jej hlbín vyniesť aj pre iných to, čo mi pripadá zaujímavé a neobyčajné. Cestou späť, nad hladinu ,sa  mi veľa vecí  môže stratiť, takže  mojou úlohou je dávať pozor aby  sa tak nestalo.

 

Je na takúto hru vhodná samota, alebo potrebujete ľudí okolo? 

Aj keď väčšinou unikám pred veľkou a hlučnou spoločnosťou , a vo svojej podstate som samotár, predsa len potrebujem s času na čas byť v spoločnosti svojich blízkych a  priateľov. A rada tak robím lebo im dôverujem a dobre sa s nimi cítim. Ale potom príde čas, keď nakoniec predsa len „zdrhnem“ do samoty.

 

A potom, čo robíte doma? Pozeráte telku?

Buď si hrám, alebo si niečo píšem, maľujem. A mám aj obdobia kedy  len pozerám  telku. Aj keď nič nerobím , vnímam vonkajší svet a sú  dni, kedy ma to znova ťahá medzi ľudí, idem von a - potom sa zasa zavriem.

 

Keď viac robíte, cítite sa lepšie?

Milujem ten pocit, keď  niečo vzniká. Chvíle, keď sa snažím z abstraktného sveta malý zlomok uchopiť a dostať ho do pesničky, keď si maľujem obrázok, píšem básničku... ale  nemusím za každú cenu niečo robiť, iba keď to má nejaký zmysel. Niekedy má pre mňa zmysel  vôbec nič nerobiť. A vtedy sa cítim  naozaj vynikajúcoJ

 

Rodia sa veci radšej v noci?

Kedysi som radšej pracovala v noci, ale teraz milujem skoré rána.

 

Ako strávite leto? 

Pôjdem k moru do Chorvátska .Na Istriu, na  moje obľúbené letovisko , Karigádor. Budem veľa plávať, bicyklovať  sa a chodiť na prechádzky. Napokon to robievam aj doma ale pri mori je to  iné .

 

Máte rada aj chorvátsku hudbu? 

Tú nemusím. Vnímam ju len ako nevyhnutnú  chorvátsku kulisu.

 

Pri prechádzkach rozmýšľate o pesničkách?

Jasné! S každou pesničkou,  s ktorou si neviem rady, robí si zo mňa dobrý deň a skúša moju odolnosť voči nej, vyštartujem na Devín ,a tam  pod hradom pri Dunaji vždy všetko vyriešim. Viem, je to zvláštne ale funguje to !

 

Myslíte si, že je pre speváčku imidž dôležitý?

Páčia sa mi pekne upravení  ľudia. Obdivujem  a  závidím  mnohým, že dokážu sledovať každý záchvev najnovšej módy a podľa nej  žijú aj dýchajú. Občas sa o  niečo  podobné pokúšam aj ja   ale  väčšinou mi to vydrží len veľmi krátko. Každý môj nepatrný pokus o zavedenie  imidžu ma, skôr či neskôr, unaví, otrávi a napokon úplne vykoľají.

 

Akože vykoľají?

Uvedomím si, že nevýraznú ,všednú osobu si ľudia veľmi nevšímajú... Viem to, ale nič s tým neurobím. Milujem  bielu, ale - na iných. Na sebe mám najradšej čiernu. Obliekam sa civilne aj keď viem, že publikum má radšej umelcov   v neobvyklých prestrojeniach, najlepšie nadpozemského charakteru. Ľudia nemajú radi, keď sa im  podobáte a ja sa im ešte stále  nesmierne podobám.  Nemôžem si pomôcť, ale mne ešte stále  pripadá náramne smiešne prísť v nejakom kostýme , pretvorená na nepoznanie   a spievať svoje pesničky. Pýtam sa - prečo? Ale nepoznám odpoveď iba ju tuším. 

 

Ste zraniteľná? Dotýka sa vás napríklad kritika?

V istom zmysle áno. Samozrejme, každý človek  má svoj vlastný uhoľ pohľadu a má právo  vysloviť svoj názor. Rešpektujem to. Kritika mi pomáha spraviť bleskovú sebareflexiu. Záporná  ma trocha zastaví a prinúti porozmýšľať o zmysle a podstate vecí, ktoré robím a kladná  povzbudí a dodá  energiu.